Etiketter

, , , ,

shins_houses_view_at_night_anime_s1

Det här ser ju väldigt lugnt och vackert ut, men skenet bedrar. Historien som berättas handlar om krig, krig och åter krig i Kina för 2200 år sedan.

Har tillbringat de senaste veckorna i Kina. Ja, inte personligen på resande fot utan litterärt. Inte direkt i modern tid heller utan på 200-talet f. kr. Det jag läst och sett är en japansk manga och anime som heter Kingdom. Mangan började ges ut 2006 och det har hittills kommit 46 böcker (507 kapitel). I manga är kapitlen korta men det är ungefär 7 600 sidor och enligt författaren kommer det totalt att bli 100 böcker. En animeversion kom 2012 och 2013 med totalt 77 avsnitt och täcker drygt 250 kapitel i början.

mountain_keep

shi_huangdi

Shi Huang Di (som han kanske såg ut på riktigt).

Vad handlar det då om? Kinas förste kejsare Shi Huang Di, som enade sju olika stater som legat i krig med varandra i 500 år, under det som kallas vår- och höstperioden och de stridande staterna. Han är förstås inte kejsare från början, utan en 14-åring kung som inte har någon direkt egen makt utan är i händerna på ministrar som inom sig kämpar om makten, inte sällan med hjälp av mord. Berättelsen följer hans väg fram till ett enat Kina (som, om det ska följa historien kommer att hända när han är 38 och utropas till kejsare). Där berättelsen befinner sig idag är han 23.  Men han är inte huvudpersonen utan historien berättas genom en ung man, Xin, som kommer från en mycket påver bakgrund som tjänare, i det närmaste slav, i en liten by, men som genom olika händelser tar sig fram som soldat och drömmer om att bli general (och kommer att bli det, eftersom författaren har sagt att huvudpersonen bygger på Li Xin, en av de generaler som förekommer i historien kring Shi Huang Di) och som hjälpte honom att lägga de andra staterna under sig.

ei_sei_anime_portrait

Kingdoms (något mer tilltalande) version av Shi Huang Di, innan han blev kejsare, utan bara kung av Qin och hette Ying Zheng.

Författaren, Yasuhisa Hara, har till viss del utgått från den kinesiska historiekrönikan Shinji som skrevs på 100-talet f.kr. Den ska väl tas med en nypa salt på en hel del ställen eftersom den inte är helt samtida och  dessutom, som större delen av historieskrivningen, färgad av antipatier och sympatier. Men det inspirerade mig till att läsa mer om Kinas historia och hur forskare och historiker tvistar om tolkningar.  Olika forum för mangan är också spännande för det finns ovanligt nog många insatta som inte bara kan sin historia utan även läser kinesiska.

three_great_families_of_qin_with_the_eunuchs_arrives_in_front_of_the_throne_room_anime_s2

Animeversionen av Palatset i Qins huvudstad Xianjang.

63184f9cb6805e4a20630fc555b62f5a

En återuppbyggd imitation av ett annat av Shi Huang Dis palats, men visst verkar det ha inspirerat författaren?

När jag började läsa hade jag bara Evert Taubes dikt ”Muren och böckerna” i huvudet: ”Det var Shi Huang Di, kung av Qin, som byggde den kinesiska muren…” Där framställs Shi Huang Di som en tyrann, men den bilden är något onyanserad och kanske inte helt historiskt korrekt. Yasuhisa Hara har sagt att han vill ge en mer positv bild av kejsaren.
Terrakottarmén känner väl de flesta till, det vill säga de 8 000 lersoldater i naturlig storlek (plus hästar, vagnar och mycket mer) som vaktar Shi Huang Dis mausoleum. Det är som om de blir levande i tecknad form och bara det är ju spännande.

73822824 Army of terracotta soldiers,

Terrakottasoldaterna som de ser ut i verkligheten .

En hel del av de personer som förekommer i den här historien fanns i verkligheten och speciellt viktiga händelseförlopp utgår från historiska beskrivningar. Det finns fansajter och forum där folk gjort listor på vem som är vem och vad som egentligen hände. Men eftersom det är fiktion kan författaren brodera ut och göra om en hel del, både när det gäller personer och händelser. Det är förstås en massa krig, krig och åter krig. Extremt blodigt och våldsamt och ingenting för kräsmagade. Givetvis är persongalleriet väldigt omfattande men det gör inte att alla framställs ensidigt många av personerna visa upp mer än en sida och eftersom berättelsen spänner över så pass lång tid ges de mest framträdande personerna utrymme att växa och utvecklas. Det finns både extremt osympatiska allierade och väldigt sympatiska fiender om vartannat.

qshxazs

Extremt våldsamt. Mer regel än undantag i den här historien.

Något som jag tycker är väldigt spännande är att författaren låtit en del historiska gestalter vara kvinnor (även om många förutsätter att alla generaler var män vet vi faktiskt inte om historiska personer för 2200 år sedan var män eller kvinnor ). Oavsett varför han gjort så finns det i alla fall antal  starka kvinnor som är generaler och militära ledare och hör och häpna – till skillnad från en hel del tecknade kvinnor i annan manga och anime behöver de inte leda sina trupper iförda bikini utan får ha brynja och skyddspansar som alla andra.

Episode_53_portrait.png

Lättklädd i krig (Xin, huvudpersonen).

Nåja, det gäller inte alla. Huvudpersonen, Xin, tar sig igenom ett par tre krig och avancerar i graderna ganska rejält, endast iförd en liten omlottklänning (nej, jag vet att det inte är en klänning, men jag kunde inte låta bli…) och flipflopsandaler av halm.

independent_marauding_1000-man_hi_shin_unit_anime_s2

Här har Xin äntligen fått nya kläder…

Jag kommer att fortsätta följa mangan med stort intresse, för nu när jag känner till lite om den faktiska historien så vet jag ju lite om vad som egentligen hände och väntar med spänning på hur författaren ska lösa det. Teckningarna är i alla fall helt fantastiska och historien mycket bra berättad och jag kan verkligen rekommendera den till alla historieintresserade, men som sagt med en stor varning för våld. Att mängder dör brutalt när stora krigshärar med hundratusentals människor (och hästar) brakar ihop med spjut och svärd  i hand, ofta under ett regn av pilar, är ganska självklart och jag är glad att författaren inte förskönar eller glorifierar det, utan snarare understryker att även lyckade strategier innebär att tusentals dör. Sedan är det ju alla intriger och lönnmord och andra grymheter som följer i krigets spår som han inte heller skyggar för (i många fall är jag ganska glad för att teckningarna inte är i färg. Mangan har aldrig översatts (officiellt) till engelska, men jag tror inte att våldet är den stora anledningen, utan snarare att det finns några få sexscener (som inte är speciellt explicita) och det brukar ju anses värre på den amerikanska marknaden…

 

7ec949fc8f3f71f9514f6c888fa7ab71

Storslagna landskap saknas inte i mangan, som är utomordentligt tecknad.

guarding_resort

I animen är teckningskvaliteten inte alltid lika hög, men 3d-bakgrunderna är fantastiska.