Etiketter

, ,

StrainDelToroHoganCoverThe Strain av Guillermo del Toro och Chuck Hogan

Dracula möter zombies, eller snarare Outbreak. Det här är numera en tv-serie och det var den tänkt som redan från början. Men Guillermo del Toro fick ingen att nappa på idén, utan fick i stället rådet att göra det till en bok tillsammans med en annan författare. Det blev tre böcker, men jag har hittills bara läst den första.

Den börjar som Outbreak, med det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC i New York. Några läkare ska undersöka ett plan som landat på La Guardia och sedan bara står kvar. Det går inte att få kontakt med det och ingen el fungerar i planet. När de väl bryter sig in finns det ingen luft därinne. Alla de 300 passagerarna och besättningen är döda. Men hur? Ingen vet. Kan de tappra hazmathjältarna lösa gåtan innan smittan sprider sig? Lite av de vanliga katastroffilmsklyshorna finns också med, till exempel det frånskilda paret som slåss om vårdnaden om sin son. Pappan förlorar pga en okänslig psykolog som inte förstår att hans arbete är VIKTIGT, yada yada gäääsp.

Men då kommer Dracula in i historien (en bok som givevtis inte kan existera i den här världen, annars skulle de väl ha fått några onda aningar, alternativt är helt dumma i huvudet). I lastrummet står en stor kista stenlåda… med jord… som sedan mystiskt försvinner. Det visar sig också att passagerarna inte var så döda som man trodde, fyra av dem överlevde mirakulöst. (cue dramatisk musik: da da dum dum dum). Vid det här laget har både van Hellsing och Renfied dykt upp, fast de heter förstås inte det.

Det märks att boken varit ett manus från början, det är mycket action, kanske lite väl mycket och lite för mycket slem och blod för mig på sina ställen. Spännande, visst, men jag har en känsla av att det bara blir mer och mer walking dead outbreak of the living virus i nästa bok och det finns gränser för hur mycket sådant jag klarar på en gång. Därför gör jag en paus.

Kan ju i alla fall säga att vampyrerna i de här böckerna är så långt från Twilight det går att komma. Tänk snarare på något liknande the Master i Buffy, fast men läskigare smink och cgi-effekter. Mycket lite glitter och knappast någon blodsugande romans (urk, blä, tvi), med andra ord.

Råkade se några bilder från tv-serien och den är definitivt för slem-läskig för mig.

Fakta: Jag trodde ganska länge att Guillermo och Benicio del Toro var samma person (hade bara sett den ena på bild och trodde att han både regisserade och skådespelade). Men de är inte ens släkt.