Etiketter

Jag gillar min bokhylla, trots att jag läser mer digitalt än analogt numera. Jag är glad över min skivsamling (och tänker hela tiden att jag måste skaffa en skivspelare för att kunna lyssna på lp-skivorna igen), men cd-skivorna spelar jag trots allt och alla filmer jag har på dvd… Vhs-banden har jag gjort mig av med, utom några som innehåller saker som inte går att få tag på på annat sätt. Fast spelaren ligger nedpackad i källaren och risken är nog stor att den får ligga kvar där. Jag har ingenting emot den digitala tekniken, hd-tv, bluray och e-böcker får gärna vara med i mitt liv. Men… låter väl som en riktig bakåtsträvare som vill ha saker tillgängliga. Kanske inte i bokform, eller på skivor. Men jag vill kunna lyssna på gammal musik, vill se om gamla filmer eller tv-serier.

Ja, jag har Spotify, premium till och med, för att kunna lyssna på musik i mobilen. Jag är inte bakåtsträvare, men det är mer för att det är praktiskt.

egyptian-beer-serving-www.touregypt.net_

3000 år kanske är lite för länge att spara gamla mail, men vem vet vad som blir intressant i framtiden?

Oroar mig däremot en hel del för att det kommer att försvinna, för att saker tas bort och inte finnas tillgängliga. Därför föredrar jag att lagra böcker och ljudböcker själv, på hårddiskar eller annat sätt, hellre än att lyssna via Storytel eller Readly. Jag vill läsa och lyssna om på sådant jag gillar. Ta Netflix och liknande. Där finns inte allt, eller vissa saker finns bara delvis. Plötsligt tar de bort en tv-serie som man vill se om, eller tar bort de första säsongerna… helt värdelöst tycker jag. Och helt styrt av producenterna eftersom de förstås vill att vi ska se det allra senaste, inte sitta där och titta på gamla avsnitt av bortglömda serier. Det är inget fel med nya serier, filmer, böcker och program, gärna digitalt också.

Kanske är jag bara mossig, men jag oroar mig för att framtiden kommer att bli mycket mer historielös än vi tror, trots att vi har alla tekniska möjligheter. Det kanske är dags att låta tekniken fungera som något annat än kanal för stora företag att kränga kultur som lättsmält och tillgänglig konsumtionsvara och göra nutidshistoria till något som ligger i betraktarens öga.

Det pågår en snapchattifiering av allt just nu. Inte så att saker och ting bara finns kvar i tio sekunder, men hur länge finns det kvar, kan man ju undra…

Tänk på alla e-postkonton man haft och saker man sparat på sajter som inte finns kvar längre.  Tekniker byts ut och försvinner, ganska fort också. Med fort menar jag 10-20 år.

Annonser