Etiketter

,

nola

Jag ville åka till New Orleans i många år innan jag faktiskt gjorde det. Det kändes som hemma på något sätt och den känslan fick jag långt innan jag läste Anne Rice, så det var inte tanken på några romantiska vampyrer som lockade mig. Snarare själva staden. Första gången jag kände att jag verkligen måste åka dit var när jag hörde Buddy Bolden Blues och fick höra om Buddy Bolden som enligt legenden skrev den allra första jazzlåten. Då var jag 14-15 år. Men det var inte musiken heller, jag vet faktiskt inte vad det var som fick mig att längta dit.

Jag har bara varit där två gånger. Första gången var jag där själv och stannade ganska länge, så länge att jag verkligen började känna mig som hemma. Bilden ovan är från French Market, där jag hängde en hel del (fast det var betydligt sunkigare då). Tror att det är därför jag gillar Poppy Z Brites (numera Billy Martin) böcker så mycket. Köpte den första, Lost Souls, när jag var där och blev hopplöst förälskad. Han har skrivit en hel del andra inom skräck & gore-genren och alla är väldigt bra. Men även om en del av de böckerna utspelar sig i New Orleans (och jag kommer säkert att återvända till att skriva om dem senare) har han skrivit några som verkligen tar sig till en av de bästa sakerna och något som verkligen kännetecknar New Orleans, nämligen maten (och bäst kaffe och öl i USA).
I den första boken, The Value of X, möter vi Rickey och Gary som bor i the 9th ward, ett av de mindre fashionabla områdena i New Orleans. De är bästa vänner. När de både är 16 år kommer de både på att de vill jobba på restauranger och vara tillsammans. Deras kärlekshistoria är jättefin, men inte utan problem. Den ena kommer från en mycket katolsk familj och den andras föräldrar är inte heller helt lyckliga över sonens val av partner. De fyra följande böckerna handlar om Rickeys och Garys liv som kockar, med sin egen restaurang och hela tiden med livet i New Orleans i fonden. När jag läser dem kan jag nästan känna smaker och dofter och höra ljud därifrån. Här är böckerna i rätt tidsordning:

the-value-of-x-1503102-250-400 The Value of X   410vKIDxe-L._AC_UL320_SR206,320_  Liquor

primerickey_and_gman_35927 Prime  51029AVX3CL._AC_UL320_SR206,320_ Soul Kitchen

51QotyuslnL._AC_UL320_SR208,320_

D*U*C*K* som av någon anledning säljs tillsammans med första boken,The Value of X, under namnet Second Line.
Den ligger i min att-läsa-hög. De andra böckerna har jag läst massor av gånger. Men jag måste nog läsa om de andra böckerna innan jag läser den. Nu vill jag verkligen göra det!

Det här var mitt inlägg i veckans bokbloggsjerka och frågan var: tipsa om böcker som utspelar sig i dina hemtrakter. Även om New Orleans inte är min fysiska hembygd (jag har inte varit där mer än två gånger – fast den första gången i nästan två månader) så är ser jag det som ett slags hemtrakt.

Annonser