Etiketter

,

Cast-in-Moonlight-205x325

 

Möjligen är det här en prequel som man kanske bör läsa efter de andra Elantra-böckerna i samma serie. Fast det fungerade bra att börja med den, tycker jag. Det är vad jag skulle beteckna som high fantasy (eller är high fantasy bara när det är alver med, typ Tolkien?). I alla fall finns det massor av magi den här boken som utspelar sig i staden Elantra, som finns i någon slags medeltida värld där vanliga människor verkligen inte står högst i rang, inte har någon chans att bli det. Det är inte heller någon slags apornas planet-historia där människor förtrycks (i alla fall inte mer än andra).

Huvudpersonen är Kaylin som kommer från de fattigaste delarna av staden och värvas till den polisliknande organisationen Hawks.

Några av de andra människoliknande varelserna som befolkar staden är odödliga, andra kan flyga (till exempel Kaylins chef) och några är drakmänniskor, ett slags lejonvarelser eller vargdito (eller kallas de bara vargar?). Det verkar finnas en massa olika. Har inga speciella invändningar mot berättandet, det är alltid lite svårare att avgöra när det är ljudböcker, förutom att en av de odödliga raserna (gud, jag gillar verkligen inte att använda det ordet) beskrivs som så otroligt snygga och perfekta att det måste upprepas hela tiden, tack, tack vi fattar det efter 25 gånger! Någon beskrev böckerna som Urban fantasy, men det håller jag verkligen inte med om, då ska de väl utspela sig i modern tid? Medeltidsinspirerade världar kan väl knappast kallas urbana.

Jag har läst den här boken och Cast in Shadow som utspelar sig sju år efter den första. Har precis börjat på Cast in Courtlight och om författaren inte gör något riktigt dumt fortsätter jag säkert med serien. För tillfället är det här min ljudbok, som jag lyssnar på innan jag somnar. Det är inte dåligt, men inte heller något som riktigt fängslar. Men jag har ju fått ett stort bokpaket från Adlibris så jag pysslar med pappersböcker för en gångs skull.

Annonser